Tilltugg
En stooor sandwich Sandwiches av olika slag är ett måste till teet i England. Det märks om inte annat tydligt när man står vid brödhyllorna i en engelsk affär. Färdigskivat fyrkantigt bröd i massor, tunt, medeltjockt och tjockt skivat, beroende på kundens behov... Våra smörgåsar ses som ett skojigt påhitt och kallas open sandwich, en enligt engelsmännen väldigt opraktisk uppfinning eftersom man inte vet hur man ska hålla den.

De sandwiches som serveras till eftermiddagsteet är ofta lite mindre än de sandwiches man äter till lunch. Det är ju meningen att man ska klämma i sig scones och bakelser också... En engelsk sandwich består vanligen av två brödskivor med rikligt med pålägg emellan; skinka, kyckling, ost, tonfisk, räkor, äggsallad, ja det mesta som överhuvudtaget får plats i brödet. Brödskivorna bör vara ganska tunna. Använder man vitt och luftigt bröd får de vara tjockare än om man använder grovt, mörkt bröd. En sandwich blir ofta väldigt god och saftig, och visst är den enklare att äta än våra mackor eftersom det inte finns någon "onödig" garnering som sticker upp. Bara att klämma ihop och käka upp!

Sandwiches blir bättre om man gör dem en stund innan de ska ätas så fyllningen hinner "sätta sig". Sedan delar man varje dubbelsmörgås på diagonalen så man får två trekantiga sandwiches. Förvara dem väl täckta på kall plats och ta fram dem tio minuter innan serveringen så de får rumstemperatur.

Sandwich med kött och pepparrot
Bred pepparrotsvisp eller margarin och riven pepparrot på brödskivorna. Lägg salt kött, rökt skinka, rökt renstek eller rökt medvurst på den ena skivan. Täck med tunna gurk- och tomatskivor. Lägg den andra brödskivan över, tryck till och dela.

Sandwich med smältost
Bred naturell smältost, typ philadelphiaost, i ett tjockt lager direkt på brödskivorna, täck med gurka och färsk dill om det finns. Lägg ihop brödskivorna och dela. Till den här sandwichen passar mörkt bröd bäst.

Sandwich med äggsallad
Blanda hackade hårdkokta ägg med majonnäs, hackad persilja, lite stark senap och några droppar vinäger till en fast sallad. Bred salladen på hälften av brödskivorna, utan margarin, och lägg på salladsblad och brödskiva nummer två. Tryck till och dela.

Sandwich med räkor och currymajonnäs
Blanda hackade hårdkokta ägg med majonnäs och lite curry till en ganska fast röra. Bred margarin på brödskivorna, lägg på salladsblad, rikligt med räkor och ett par klickar currymajonnäs. Lägg på en till brödskiva, tryck ihop och dela.

Varm vickningsmacka

4 skivor vitt formbröd
Smör eller margarin
1/2 purjolök
8 skivor rökt skinka
2 tomater
1/2 dl majonnäs
2 msk senap
Bred margarin på brödet. Skölj och strimla purjolöken fint. Blanda majonnäs, senap och strimlad purjolök. Lägg två skinkskivor på varje brödskiva plus tunna tomatskivor. Täck smörgåsarna med majonnäsblandningen. Gratinera i 250 grader ca 10 minuter.

Smördegspiroger
Otroligt gott till te! Och lättgjorda!
4 degplattor djupfryst smördeg
1 ägg
300 gram köttfärs
1/2 hackad lök
Skivade gröna oliver
1 ägg till pensling
Låt degplattorna tina 20 minuter. Fräs under tiden färsen i stekpanna tillsammans med löken och blanda i oliverna. Kavla ut degplattorna några centimeter på längden och bredden och skär varje platta mitt itu till två fyrkanter. Lägg ca 1/2 dl fyllning på varje fyrkant och vik degen över så fyllningen täcks. Tryck till kanterna på pirogen väl med en gaffel. Lägg pirogerna på osmord plåt, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader ca 15 min. Sallad är gott till. Blir åtta piroger.

Scones
De scones som man serverar till brittiskt eftermiddagste är till formen inte lika de som vi lär oss baka på hemkunskapen även om receptet är likadant. Istället gör man sconesen i speciella sconesformar, en sorts långpanna med fördjupningar där man klickar i sconessmeten. Sconesen är små och runda och innehåller russin. De äts med sylt, vispgrädde och ibland även smör! Det tvistas om det rätta sättet att äta scones är med sylten ovanpå grädden eller tvärtom...
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram margarin
2 dl mjölk eller filmjölk
1 dl russin
Blanda i en bunke mjöl, bakpulver och salt. Finfördela margarinet i mjölblandningen med en gaffel. Det går lättare om margarinet har stått framme ett tag eller om du kör det på upptiningsläget i mikron någon minut. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en deg. Blanda i russinen. Istället för sconesformar kan man använda muffinsformar i aluminium eller släta smorda mazarinformar. Klicka ner smeten i formarna, inte för mycket eftersom de jäser ordentligt i ugnen, och grädda i 250 grader ungefär 8 minuter. Har du inga formar hemma kan du klappa ut degen direkt på smord plåt till en rund kaka som du sedan naggar och skär i fyra delar innan gräddningen. Observera att scones inte ska jäsa eller penslas. De är absolut godast nygräddade. Och ost eller marmelad går lika bra som sylt och grädde...

Kladdig chokladkaka
Till sist ett recept på en väldigt god och sanslöst lättbakad mjukseg chokladkaka. Smakar mums med en klick grädde eller glass till. Rekommenderas starkt om du gillar choklad!!
2 dl socker
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 ägg
100 gram smält smör
Eventuellt blockchoklad
Rör ihop alla ingredienser och häll i smord form. Gärna en pajform eller annan form som man kan servera kakan ur. Grädda 11 minuter i 220 grader. Om du vill kan du hyvla blockchoklad över kakan när du tar ut den ur ugnen som du sedan brer ut med hjälp av en gaffel.

Tillbaks till första sidan