Te-recept

Te kan drickas på många sätt...
Iste

Iste upptäcktes av en slump då en engelsman (naturligtvis) försökte sälja te på en mässa i St Louis under sommarens värsta värmebölja. I ren desperation lade han isbitar i teet... Hemligheten med att lyckas med sitt iste är att använda kallt vatten. Gör man te på vanligt sätt som man sedan låter kallna blir isteet grumligt på grund av att vissa beståndsdelar i teet löses upp av värmen. Gör istället så här: Fyll en glaskanna med kallt vatten och lägg i två tepåsar per halvliter vatten. Låt kannan stå övertäckt i kylskåp minst åtta timmar eller gärna över natten. Smaksätt med socker.

Citronte

1 liter vatten
2 citroner
2 matskedar teblad
Koka upp vattnet, blanda i saften av 1 citron och häll hälften av blandningen över tebladen i en kanna. Låt dra 4-5 minuter och häll sedan på resten av det kokande vattnet. Låt drycken stå ytterligare 3-4 minuter. Servera teet tillsammans med citronskivor.

Kryddat te
1 liter vatten
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
3 krossade kardemummakärnor
1 matsked svarta teblad
Sjud vattnet med kryddorna i 5 minuter, låt det sedan koka och häll över tebladen i kannan. Drycken får dra i 5 minuter.

Bål på te
3 dl starkt svart te
175 gram strösocker
3 dl färdigblandad apelsinsaft
Saften av två citroner
3 dl Ginger Ale
1 skivad apelsin
1 skivad citron
Sila det varma teet över sockret så det löses upp och kyl sedan det hela. När bålen ska serveras blandar man i en stor skål teet med de övriga ingredienserna plus massor av is.

Jägarte

Jägarte dricks det mycket och ofta av på skidorter i Alperna. Det finns många olika varianter av drycken och ofta ingår inte te överhuvudtaget. Bara strårom (starkt, starkt), vatten och honung är en variant, en annan är att köpa den färdiga blandningen på flaska. Här är ett recept där även te finns med...

2 dl hett te
5-10 cl rom
Socker eller honung
Häll upp rom i en stor mugg, häll över teet och blanda ner socker eller honung efter smak.

Tillbaks till första sidan